Акатист пресветој Богородици - Неочекивана радост

10x14,5cm


Akatist jeste najpre pozdrav i radost i pohvala Presvetoj Bogorodici. Taj prvi Akatist, koji se zove i Blagoveštenjski, sastav je nepoznatog crkvenog pesnika, i nastao je negde krajem šestog ili početkom sedmog veka.


Prvi put zabeležena njegova molitvena upotreba dovodi se u vezu sa opsadom Carigrada od strane Avara i persijskog cara Hozroja 626. godine, za vreme vizantijskog cara Iraklija i carigradskog patrijarha Sergija, kada je Carigrad čudom Božjim i molitvama Presvete Bogorodice bio spasen opsade. Tada je (8. avgusta 626. godine) ceo narod svu noć stojeći pojao himnu Majci Boga Aogosa - Gospoda našeg Isusa Hrista.


Od toga što se ova himna pojala "stojeći" došao je i naziv "Akatist" (=nesjedalen), jer u vreme njegovog čitanja ili pojanja nije dopušteno sedeti (osim u slučaju bolesti i nemoći). Ova zbirka je priređena kao pokušaj objedinjavanja nekih od najpoznatijih Akatista, kako bi se bogočežnjivim dušama pravoslavnih hrišćana olakšalo molitveno obraćanje Gospodu i Svetima Njegovim.

1.00 €