АРАРАТ I-II

меки повез, ћирилица, 305 страна, А5

 

"АРАРАТ је једна од књига које су обележиле моју младост. Имала сам четрнаест година када сам је прочитала први пут. Била сам очарана. Силно сам пожелела да будем као главна јунакиња романа – као ЗИЈА, грофица и фотографкиња. Пошто никако нисам могла да постанем грофица, купила сам фото-апарат, и провела сам неколико наредних година одра-стања носећи га куд год да кренем. Чинило ми се да сам тако ближа ЗИЈИ. И сличнија.

 

У протеклих четрдесет година неколико пута сам се враћала АРАРАТУ. Књигу сам читала увек на нов начин, али са истим осећањем. АРАРАТ је сага о мађарској грофовској породици Дукај. О људима и догађајима који су мењали историју. О отмености, страсти и поносу. О раскоши која често зјапи празнином. О тражењу утехе и смисла.

 

АРАРАТ је и фреска историјских догађаја у Европи с краја ХИХ и из прве половине XX века. Али ти догађаји само су дискретна позадина. У првом плану, у фокусу (да се послужимо речником фотографа) су лични доживљаји Дукајевих. А пре свих младе грофице ЗИЈЕ.

 

ЗИЈА је нежна, топла и саосећајна. Романтична. Усамљена. Њене су очи као зелене јабуке. И њена омиљена хаљина је зелена. ЗИЈА је испуњена непрестаном жудњом за топлином и љубављу. Истовремено, она је одлучна, храбра, пркосна. И довољно снажна да, када љубав нађе, учини све да је задржи. Чак и по цену губитка и жртве.

 

Надам се да ће читаоци препознати префињену лепоту романа АРАРАТ. И да ће заволети ЗИЈУ као што је ја волим. "

 

Љиљана Хабјановић Ђуровић

11.00 €