O jeresima-Prepodobni Jovan Damaskin

U čitavom nizu izuzetno korisnih naslova koje je g. Slobodan Prodić do sada preveo i objavio, delo „O jeresima“ prepodobnog Jovana Damaskina svakako zavređuje posebnu pažnju. Imajući u vidu činjenicu da je pre nekoliko godina g. Prodić preveo i objavio delo „Tačno izlaganje pravoslavne vere“ sa komentarima čuvenog profesora Bronzova, objavljivanje ovog spisa svakako predstavlja značajan dar srpskoj čitalačkoj publici. Pre svega, ovo s punim pravom možemo reći imajući u vidu činjenicu da ovo delo prepodobnog Jovana Damaskina objedinjuje srpsko izdanje njegove čuvene trilogije pod imenom „Istočnik znanja“.

Po obimu neveliko delo, spis „O jeresima“ svakako spada u klasična dela svetootačke književnosti, i kao takvo, naravno, zavređuje da bude što pristupačnije, pre svega, učenicima i studentima, a takođe i svakom verujućem čoveku koji ima želju da se podrobnije upozna sa ovom problematikom.

Posebnost ovog izdanja svakako je i dodatak čiji je autor g. Prodić, a koji se bavi pitanjem jeretičkih učenja na prostoru srednjovekovne Bosne. Naime, usled primetnog nedostatka literature o istoriji verskih kretanja na ovom prostoru Balkanskog poluostrva tokom srednjeg veka, Prodić je ukazao na nekoliko izuzetno bitnih pitanja koja, svako na svoj način, doprinosi podrobnijem sagledavanju života Crkve u srednjovekovnoj Bosni.

Kao i mnoga ranija izdanja, i ovo je obogaćeno mnogobrojnim korisnim komentarima.

Meki povez, 13,5x21cm, 157strana, ćirilica.

3.85 €

Customers who bought this product also purchased