Srpski narod kao Teodul - Vladika Nikolaj

Sveti vladika Nikolaj Velimirović, novokanonizovani srpski svetitelj, episkop ohridski i žički, istaknuti teolog i besednik, u istoriji srpskog naroda, njegove crkve i duhovnosti zauzima posebno mesto, kao duhovni otac i prosvetitelj Srba. Njegovo delo bilo je daleko iznad vremena u kojem je živeo, a ideje i misli putokazi srpskom narodu, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti.


Poštovaoci njegovog dela sada imaju priliku da upotpune svoje biblioteke kompletom od 11 knjiga. Njegova dela iz zlatne kolekcije predstavljaju svojevrstan duhovni vodič i putokaz koji usmerava ka veri, bogopoznanju i istini. Autoritet vernika i besednika kakav je bio Nikolaj Velimirović ne ogleda se u njegovom poreklu, zvanju ili misiji, već upravo u njegovoj veri i ljubavi, blagodareći kojima predlaže tu veru svojoj braći i sestrama. Predlaže, a ne nameće – jer hrišćanstvo se temelji na ljubavi, miru, plemenitosti i nenasilju, i nikako se ne pruža niti zadobija prisilom.


Nikolaj Velimirović ističe da je uzrok moderne krize bogootpadništvo ljudi. Bog je dopustio tu krizu da bi ljude osvestio, probudio, oduhovio i vratio Sebi. Velimirovićeve reči svedoče o tome da se, bez obzira na vreme koje je proteklo otkako su napisane, čovek i dalje oglušuje o Božiji poziv i da se moderni subjekt sve više ukotvljuje u materijalno i prolazno. Utoliko čitanje opusaNikolaja Velimirovića postaje sve aktuelnije i izazovnije.

broš

296

5.10 €