Pokidaj lanac zavisnosti! - Viktor Mihailov

Blagoslovio: Njegovo Visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije

Ovo nije duhovna knjiga. To je knjiga za samopomoć sa podacima i navodima koji su preuzeti iz pravoslavnih duhovnih knjiga. Svetitelji, nadahnuti i rukovođeni Bogom, napisali su prave duhovne knjige i one su doprinele da i ovaj smerni trud izraste u knjigu. Nju je napisao grešnik koji je sledio njihov savet. S obzirom na to da od Boga dolazi sve što nam pomaže da pobedimo greh i strasti, onda je i ova knjiga, kroz pomenute svetitelje, nadahnuta i rukovođena Bogom.

Autor ove knjige nije dostigao blaženo „bestrasno stanje“ koje imaju Sveti, već je samo naučio kako da se uzdrži od strasnih dela, odnosno da se odvikne i oslobodi zavisnosti. To „bestrasno stanje“ predstavlja viši stepen, i ono je izvan oblasti ove knjige. Međutim, postoje druge knjige koje su napisali svetitelji, i one nas mogu voditi ka tom višem stepenu. „Bestrasno stanje“ pripada onima koji ljube Gospoda Isusa Hrista više od čitave tvorevine. Većina ljudi koje će Bog primiti postaće potpuno bestrasni tek tamo, na nebu. Svetitelji, koji su dostigli stanje bestrašća dok su još živeli u fizičkom svetu, vodili su i još uvek vode druge ka tom višem stepenu. Sveti Jovan Lestvičnik kaže: „Nije moguće da svi dostignu bestrašće, ali je moguće da se svi spasu i pomire sa Bogom.“ To je odlična vest za nas grešnike!

Autor je koristio metode navedene u ovoj knjizi da bi se odvikao od šest vrsta zavisnosti i loših navika. Do svoje sedamnaeste godine upražnjavao je njih pet. Šestu zavisnost stekao je do dvadesete godine.

Autor nije bio jedan od onih koji su posećivali crkvu, čitali Sveto Pismo ili se svakodnevno molili (molio se samo u krajnjoj nuždi). Odrastao je u domaćinstvu bez Biblije, molitvenika, ili bilo kog drugog pisanog hrišćanskog materijala. Bogu hvala da je u gotovo svakoj sobi bila bar po jedna ikona. Dok je boravio u pravoslavnom dečjem kampu, kada mu je bilo četrnaest godina, rečeno mu je da treba da ispovedi svoje grehe svešteniku, a nakon čitanja pravoslavnih časopisa i jedne pravoslavne knjige, kada mu je bilo trideset godina, odlučio je da se po drugi put ispovedi. Nije mogao da prestane ni sa jednom od svojih zavisnosti i loših navika sve dok se nije latio duhovnog oružja, ispovesti i duhovnog čitanja, kao i drugih sredstava koja su navedena u ovoj knjizi. On više ne žudi za 'osloncima' koje je 1999. prestao da koristi (po drugi put), jer nastavlja da koristi duhovno oružje koje nam je Bog dao. Ono, bez ikakvih štetnih posledica, zamenjuje svaku podršku ili utehu koju su mu zavisnosti i loše navike pružale. Ono omogućava svima nama pristup ka našem Tvorcu, Koji nam daje mnogo više.

Ne treba da brineš da li imaš mnogo vere na početku. Da si imao takvu veru, do sada bi već prestao sa zavisnostima(lošim) navikama. Čini dela vere koja se navode u ovoj knjizi i automatski ćeš steći „veru kroz dela“. Bog pojednostavljuje sve ono što bi izgledalo složenije u nečijoj priči ili uveravanju.

Ova knjiga je upućena onim članovima Pravoslavne Crkve koji hoće da pobede zavisnosti kao što su pušenje, zloupotreba alkohola, i bilo koja druga zloupotreba narkotika, kao i zavisničko ponašanje, kao što su kockanje, poremećaji u ishrani, ispoljavanje lošeg raspoloženja, opsesivno-kompulsivni poremećaji, neki psihološki poremećaji u ponašanju i sve ostale loše navike. Oni mogu izvući najviše iz ove knjige jer imaju na raspolaganju duhovno oružje i metode koje su opisane u njoj. To ne znači da članovi drugih istinskih hrišćanskih denominacija neće imati koristi od pouka u ovoj knjizi, a ateisti i agnostici najpre bi morali da poveruju da bi izvukli korist iz teksta. Drugo poglavlje sadrži deo namenjen upravo njima.

U tekstu se često i obimno koriste navodi iz Svetog Pisma jer se pretpostavlja da većina ciljnih čitalaca nije nikada pročitala Novi Zavet (drugi deo Svetog Pisma koji sadrži život Isusa Hrista). Navodi nisu samo sadržani da bi potvrdili i pojačali iskaze već i da bi čitaocu dali mali predukus unutrašnje celebne moći koja dolazi od Reči Božje. Neki navodi su korišćeni više nego jedanput zbog njihovog višestrukog značenja u okviru jedne sveobuhvatne poruke. To je zato što su napisani Duhom Svetim.

Ova knjiga nikako ne iscrpljuje temu, već služi, između ostalog, kao pouka o (duhovnom) oružju i taktici koji se koriste u savlađivanju zavisnosti i loših navika. Knjiga daje praktično uputstvo čitaocu kako da uspešno pobedi zavisnost. U njoj je obiman materijal za stvarno „prekidanje lanca zavisnosti“ i dalji (duhovni) napredak. Ko želi da poveća svoje mogućnosti da uđe u Carstvo nebesko, treba da se posavetuje i čita druge pravoslavne knjige. Imajući to na umu, autor je često koristio obimne citate ne samo iz Svetog Pisma nego i iz drugih poučnih knjiga. Delimični razlog za to jeste želja da čitalac „okusi“ sadržaj različitih pravoslavnih knjiga, kako bi kasnije odlučio koje bi od njih izabrao i nabavio. Arena, jedna od knjiga koja se citira u devetom i desetom poglavlju, daje jasan savet o izboru odgovarajućeg štiva u cilju duhovne pouke. David je bio fizički naoružan samo praćkom i kamenčićima kada je pogubio diva, Golijata Gatskog. No duhovno je bio naoružan verom u Svesilnog Gospoda Boga, koji je svemoguć i nepobediv! Budući da su ciljni čitaoci članovi pravoslavne vere, većina pouka će biti upućena prvenstveno njima.

S obzirom na to da si kršten u Svetoj Crkvi Božjoj i da si se kao takav (na krštenju) odrekao satane i njegovih pristalica, opšte priznate metode pobeđivanja „loših navika“ imaju manje šanse za uspeh. Razlog leži u tome što se boriš protiv svojih telesnih slabosti, lukavstva svoga uma, uticaja sveta i, osim toga, svog neprijatelja, đavola. On nas mrzi mnogo više nego druge koji su ga se „odrekli“ i zato vodi žestok rat protiv nas.

Ako prihvatiš duhovno oružje koje ti nudi Bog, bićeš uspešan samo dotle dok ga ne odložiš. Odlaganje oružja tokom fizičke borbe jeste znak poraza. Tako je i u duhovnom ratu.

Izdavač: Manastir Podmaine
Strana: 200
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 13 x 20 cm
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-9940-644-11-6
3.20 €

Kupci koji su kupili ovaj Artikal, takođe su kupili i: