Hajte deco, Hristos zove! -Veronauka Svetog vladike Nikolaja

Reč priređivača
roditeljima, učiteljima i veroučiteljima

Kadaje Bog Logos postao Čovek, iz Njegovog beskrajnog čovekoljublja često je izranjavala nežna i naročita ljubav ka dečici. Dirljive su i mnogoznačajne Njegove reči upućene roditeljima i učiteljima svih vremena: "Pustite decu, i ne branite im da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko". I dan-danas On je živo prisutan u telu Svome (tj. Crkvi) i uvek je spreman da naše mališane zagrli, zaštiti i položi Svoju Božansku ruku na njihove nestašne glavice izlivajući na njih milje i obilje večnih božansgvenih darova.

No kako doći do Njega i Njegovih spasavajućih reči u vremenu obogotvorenih naučnih dogmata, kulturnog licemerja, lažne duhovnosti i nakaradnog hrišćanstva? Ko može odvesti do večne liturgije i večnog vladike Gospoda Hrista ove naše anđele nebo-radosnih očiju? Kom pedagogu, kom psihologu, kom veroučitelju da poverimo na oblikovanje ovo neprocenjivo i po domovima našim razigrano biserje? Tragajući za najboljim i najpouzdanijim mi smo poslušali glas svetog Justina Ćelijskog koji nam iz večnosti blagovesti: "Nema većeg Učitelja, nema većeg Nebeskog zvona nad srbskom zemljom od Svetog Vladike Nikolaja. Svaka njegova reč je pesma, pesma večna, pesma o Večnosti, pesma o Večnoj Istini, pesma o Večnoj Pravdi, pesma Jedinom i Istinitom Bogusvih svetova - Gospodu Hristu. I sve što je on rekao i napisao jeste - nepropadljivo, nebesko, i večno zlato".

Upravo zato, ovu dečijuknjižicu posvetili smo pesmama koje je izatkao i priredio sveti vladika Nikolaj. U njima je ovaj božanstveni Veroučitelj izneo Evanđelski pristupačno i božanski neodoljivo velike istine svetog Pravoslavlja koje su Gospodom Hristom objavljene i svima Svetima potvrđene, svodeći i prevodeći našoj dečici čudesna znanja - o tajni Crkve i svete Evharistije, o pravoslavnoj etici i estetici, o suštastvenosti i besmrtnosti duše, o zagrobnom životu, o poslednjim zbivanjima i Drugom dolasku Hristovom, o vaskrsenju mrtvih, o Strašnome Sudu i životu budućeg veka ..

O, predivni vladiko, svetitelju Nikolaju, pesmama ovim napoji bogožedne duše dečice naše istinama svetog Pravoslavlja i zaklon ih od lažnih pastira i učitelja koji su se preumnožili u naše duše. Nauči ih najvećem znanju, i najvažnijem planu i programu svih nauka i veronauka - ljubavi ka Gospodu Hristu i pričešću Njegovim božanskim vrlinama i Tajnama, da bi se ova dečica Mu draga još prisnije pričešćivala Njime u nezalazni Dan Njegov. Amin


Naslov: Hajte deco, Hristos zove!
Izdavač: Znamenje Misionarska ustanova, Manastir Sv. Dimitrija iz Divljana
Strana u boji: 18
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 23 x 16 cm
1.00 €

Kupci koji su kupili ovaj Artikal, takođe su kupili i: