Sveti Dimitrije (knjiga 10) -Velikomučenik Mirotočivi

Pravoslavlje je na prvom mestu - Žitije, i to - Sveto Žitije, a na drugom mestu- nauka, i to životna, opitna, blagodatna nauka, u kojoj nema ničeg sholastičkimrtvog i protestantski-racionalističkog. Pravoslavlje ima svoju metodiku i svoju pedagogiku, to su - Žitija Svjatih. U njima su izneti mnogovekovni vaspitni metodi pravoslavni, pomoću kojihje Pravoslavlje stvaralo od nesvetih ljudi - Svetitelje, od greholikih duša - Hristolike duše. Jedino se u Žitijama Svetih nalazi pravo pravoslavno učenje o duši, učenje izrađeno mnogovekovnim blagodatnim opitom, učenje o tome šta je ljudska duša, otkuda dolazi, kuda ide, kakvim se sredstvima, metodima i podvizima očišćava i postaje hristolika. Žitija sadrže pranoslavnu psihologiju, opitno-blagodatnu psihologiju, koja je sušta suprotnost psevdoopitnoj psihologiji Zapada, psihologiji ohne Seele (=bez duše). Osim toga, Žitija Svetih sadrže opitno opravdanje dogmata: u njima se dogmatika javlja kao opitna nauka, nauka preživljavana (= proživljavanja). Životi Svetitelja su izatkani od preživljavanja pravoslavnih dogmatskih i moralnih istina. U Žitijama se nalazi i sva pravoslavna etika, opitno predstavljena, izražena i opravdana.

Žitija sadrže u sebi ono što Pravoslavlje čini pravoslavnim. U njima se pokazuje i nepobitno dokazuje da je Pravoslavlje - Život, a ne teorija, opitna nauka, a ne gomila bezživotnih pravila. Žitija Svetih stvaraju ubeđenje da je lilni pravoslavni opit - jedini način da čovek postane pravo slavan, da pozna Pravoslavlje i da propoveda Pravoslavlje. To je jedini put i drugog nema: svaki drugi put, posredno ili neposredno, Odvodi Katolicizmu i Protestantizmu.

Zbog svih tih razloga izučavanje Žitija Svjatih je najneophodnija neophodnost ne samo za svešteničke kandidate, već i za svakog pravoslavnog hrišćanina.


Naslov: Sveti Dimitrije (knjiga 10)
Izdavač: Znamenje Misionarska ustanova, Manastir Sv. Dimitrija iz Divljana
Strana u boji: 18
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 16 x 21 cm
Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-89631-02-9
$ 1.14