Казивање једног боготражитеља

Предајемо читаоцима у руке треће, потпуно и исправљено издање Казивања једног боготражитеља своме духовном оцу у преводу на српски језик, при чему је прва четири казивања превео блажене успомене епископ браничевски Хризостом, Три кључа митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а три последња казивања Павле Рак. Казивања спадају у најомиљеније и најраширеније књиге ο молитви Исусовој у читавом православном свету, а веома радо их читају и инославни хришћани који су молитвено пробуђени.
Књига је настала у Русији, по свој прилици негде у другој половини прошлог столећа, а можда и раније. Писац јој је непознат јер је из смирења прећутао своје име: за себе каже тек толико да је „по милости Божјој хришћанин, по делима велики грешник, a пo звању - бескућни боготражитељ и поклоник“. Читана је неко време у рукопису. На руском језику је доживела много издања, почевши од првог издања у Казану око 1870. године. Превођена је на многе језике.
Досад најлепши приказ овог драгоценог духовног списа код нас дао је тадашњи епископ банатски, данас митрополит црногорско – приморски, високопреосвећени др Амфилохије, у предговору другом допуњеном издању (Крњево 1987). Ево неколико изврсних мисли и оцена из тога предговора.
Ο писцу владика Амфилохије каже:
„Једини циљ ове Богом и смирењем светих озарене душе био је да прослави, својим сведочанством и искуством, Име које је изнад сваког имена и у коме је једини спас људима (ср. Дела ап. 4, 12), тојест Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа...
...Непознати писац ове књиге припада оном многобројном јату руских бескућника боготражитеља који су ходили од једног краја Русије до другог: од Лавре преподобног Сергија до Саровске пустиње и Валаамског манастира у данашњој Финској; од Оптинске пустиње до кијевских пештера; од Сибира до Горе Атонске и до светога града Јерусалима... У њиховој нарави и начину живота било је нечега истоветнога са хришћанима древних времена, описаним на следећи начин у једном спису из првих векова хришћанске историје: „Они живе у својим отаџбинама, али као дошљаци; у свему учествују као грађани, али свако зло трпе као туђини; свака туђа земља им је отаџбина, а свака отаџбина – туђина... У телу живе, али не живе телесно; по земљи ходе, али живе и бораве на небу“ (из Писма Диогнету, 5, 5. 8).
...Он нам описује свој сусрет са живим молитвеним Предањем, препуним чудесне преображујуће силе, за свакога ко се напоји са његових извора. To Предање - то су неисцрпне ризнице унутарњег богатства, - које се отиче кроз непрестану „умну молитву“.
Ο самој пак књизи, ο њеној вредности и задивљујућој духовној свежини, владика Амфилохије пише:
„Прошло је више од сто година од појаве првог издања ове књиге, а она не само што не губи него све више и више добија у значају. Више од сто година она ходи, као неки радосни весник Божји, од душе до душе, од срца до срца, широм простране Русије, земаљске отаџбине њеног писца, и ван ње широм Европе, на руском језику, али и на другим језицима, и неуморно теши безбројне друге боготражитеље, гладне и жедне хлеба и воде Живота.
Овој оцени немам шта да додам. Преостаје ми једино још да сваком читаоцу Казивања - у овом, пречишћеном издању - зажелим ону духовну корист и радост коју су осећали сви који су их до данас са пажњом читали и прочитавали. Нека ми се не замери што у њихов број увршћујем и све који су се трудили око овог издања, а напослетку и самога себе.

Епископ бачки Иринеј

САДРЖАЈ
Уводна реч епископа бачког Иринеја
Казивање прво
Казивање друго
Разбојници нападају боготражитеља
Командирова прича
Усамљеност
Шумарева прича
Духовно удубљивање
Сусрет са вуком
Сеоска девојка
Чудесно исцељење
Долазак у Иркутск
Казивање треће
Живот боготражитеља
Казивање четврто
Једна православна породица
У поштанској станици
Сеоски свештеник
На путу за Казан
Три кључа за отварање унутарње молитвене ризнице
Кључ први
Кључ други
Кључ трећи
Светоотачке поуке ο унутарњој молитви срца - Прва група
1. Поуке светог Симеона новог Богослова
2. Поуке светог Григорија Синаита
3. Поука Никифора монаха
4. Поука Игњатија и Калиста
Друга група
Изреке Исихија презвитера Јерусалимског
б) Изреке Филотеја Синајског
в) Изреке Теолипта митрополита
г) Изреке Варсануфија великог и Јована Многокорисна беседа ο ави Филимону Збир отачких поука
Други део
из Казивања једног боготражитеља - Ο благодатном дејству Исусове молитве
Казивање пето
Исповест унутарњег човека која води смирењу
Шести сусрет
Тајна спасења која се открива непрестаном молитвом
Схимник - ο сили молитве
Седми сусрет
3.00 €

Купци који су купили овај артикал,такође су купили и: