Сусрети са Светим местима - Ненад Бадовинац

br>НА ПУТУ ОД МАНАСТИРА ЛЕПАВИНЕ ДО СВЕТЕ ГОРЕ АТОНСКЕ

Велики је изазов писати о лепавинској мистичној лепоти, но ја сам, и поред тога, непрекидно покушавао да је текстовима дочарам. Управо ме та мистичност касније подстакла да изађем из Лепавине и кренем на путописна истраживања православне духовности.

С обзиром на то да је духовни свет већи и разноврснији од материјалног, свестан сам да крећем у истраживање дубоког океана. Од алата за снимање имам само пет чула којима желим да снимим његове неистражене тајне. Контакт сам тражио тамо где је духовни свет најближи материјалном, на светим местима, у манастирима, чији житељи не причају много о духовности, већ живе духовност.

Од када сам доживео Богородицу Лепавинску, у мом животу појавило се присуство духовног света. Првих година нисам имао потребу да излазим из лепавинске котлине, а онда, када сам духовно проходао, пружила ми се прилика да проширим своје видике. Упознавање са православном духовношћу постало ми је могуће у Србији, у мноштву манастира које доживљавам као центре православне духовности.

Први део истраживања чинила су путовања од Лепавине до Свете Горе. Кренуо сам према Богородичином врту, управо тамо откуда је отац Гаврило пре много година дошао к нама у Лепавину. Да бих стигао до жељеног, морао сам своје кораке врло пажљиво да испланирам. Зато сам се држао упутстава које ми је мој духовник давао из лепавинске котлине.

Путујући и посећујући православна света места, доживео сам мени до тада непознате лепоте Божијег духовног света. Кренувши од манастира Лепавине, преко Србије до Свете Горе и назад, открио сам многе лепоте Божије творевине о којима мало ко зна.

На многобројним путовањима имао сам сву потребну подршку својих родитеља који су увек били уз мене. Помогло ми је велико искуство и знање, као и прави путеводитељски савет архимандрита Гаврила из манастира Лепавине, мога духовног оца као и мати Михаиле из манастира Ваведења у Београду. Уз њихову помоћ моја путовања су била правилно усмеравана. Манастири о којима сам писао су ми били приступачни, а њихова врата увек отворена.

Захваљујем се оцу Гаврилу, мати Михаили из манастира Ваведење у Београду, својим родитељима и пријатељима, као и свима онима који су путовали са мном и на тај начин били део моје духовне истраживачке мисије, током које смо се сви заједно, макар за једну степеницу, приближили духовним лепотама Православља.


АУТОР

Ненад Бадовинац рођен је у Бјеловару 12.октобра 1977.године.
Средњу економску школу завршио је у Бјеловару.
1996. у Вараждину уписује Факултет организације и информатике Свеучилишта у Загребу.
Дипломирао је на смеру Информациони системи на тему ”Рачунална симулација рада банкарског система”.
Од завршетка студија до данас активан је на пословима информатичког и пословног конзалтинга у примени софтверских решења у аутомобилској индустрији.
Ненад је дугогодишњи технички сарадник на лепавинском веб сајту и духовно је чедо оса Гаврила Лепавинског.

ДРУГИ О аутору

Љиљана Синђелић Николић

Носећи у себи љубав Божију и љубав према човеку, архимандрит Гаврило је у брату Ненаду разгорео ту хришћанску искру са којом се, како кажу Свети Оци, сви рађамо. И осењен том љубављу Ненад креће у свет и међу нас. Када човек дише Богом онда може и да напише, као што је Ненад написао: ”Једно јутро, када сам се пробудио, дотакао ме је зрак светлости па ме шапатом пита - хоћеш ли овај дан подарити Господу?” Одговор на ово питање налазимо у његовим ”Сусретима са светим местима”, где он пише да та Светлост треба ”од смрти да створи живот”, ”да уништи немире у срцима нашим и разбије све недоумице у нашим магловитим мислима”. Закључује мудро Ненад: ”Тако је данас Светлост узела све бреме са мојих рамена и разбила их о Чашу; као стакло су се расуле све моје маголовите недоумице и суморне мисли, као и све магловите маштарије које изједају душе људске.”

Радомир Вучић

Полазећи из котлине манастира Лепавине с благословом Богородице Лепавинске, често путујући сам или заједно са мати Михаилом а у духу са оцем Гаврилом, Ненад Бадовинац се након вишегодишњег пребивања преко граница духовних хоризоната и после светогорских ноћи, враћа равним путем са цјелим једним богатством, угошћава своје читаоце духовном храном и пјесмом и на томе можемо да му будемо дубоко захвални. Пошавши као дјечак из окружења манстира Лепавине, завистан, како и сам признаје, од здравих осмјеха и искрених погледа оних са којима се потом сусретао, пишчево ”ја” са којим се као читаоци упознајемо и саживљавамо, враћа нам се овом књигом у виду домаћина, Ненада Бадовнинца, једне зреле, озбиљне и здраве личности, која је очувала потребну младалчку чистоту душе, тако неопходну за вјечни живот, чак и онда када више немамо тако честу могућност да се предамо безбрижном дечијем загрљају. Тој души и једном новом писцу на књижевно духовном небу читалачка јавност може искрено да се радује.
Садржај

ПРЕДГОВОР, 7
СУСРЕТ СА ДУХОВНОШЋУ, 9
ПУТЕВОДИТЕЉ МОГ ИСТРАЖИВАЊА, 13
У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА ИСТОЧНЕ ДУХОВНОСТИ, 19
МАНАСТИP ЛЕПАВИНА, 29
МАНАСТИР МАНАСИЈА, 33
МАНАСТИР ОСТРОГ, 37
МАНАСТИР ЈОШАНИЦА, 41
МАНАСТИР СТУДЕНИЦА, 45
КОСОВСКЕ СВЕТИЊЕ, 53
МAНАСТИР КРУШЕДОЛ И ВЕЛИКА РЕМЕТА, 57
МAНАСТИР ВАВЕДЕЊЕ У БЕОГРАДУ, 61
НА САЈМУ КЊИГА, 65
МAНАСТИР ТРЕСИЈЕ, 57
МAНАСТИР СВЕТОГ ЛУКЕ - БОШЊАНИ, 71
МAНАСТИР PABAНИЦА, 77
МАНАСТИРИ ЛЕЛИЋ, ЋЕЛIИЈЕ И МАНАСТИР ПУСТИЊА, 79
МАНАСТИР ПРЕОБРАЖЕЊЕ, 83
МAНАСТИР ДУБРАВА, 87
МАНАСТИР КОВИЉ, 95
МАНАСТИР ЉУБОСТИЊА, 99
МAНАСТИР ФЕНЕК, 103
МАНАСТИРИ ЖИЧА И ВУЈАН, 107
МАНАСТИР МИЛЕШЕВА, 113
КИВОТ ПАТРИЈАРХА ПАВЛA, 117
НЕБЕСКО ОПЕЛО ПАТРИЈАРХА ПАВЛА, 121
РОДНО СЕЛО ПАТРИЈАРХА ПАВЛА, 125
АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО ИЗАБРАО КОВЕРАТ СА ИМЕНОМ НАСЛЕДНИКА ПАТРИЈАРХА ПАВЛA, 129
МAНАСТИР ВАВЕДЕЊЕ У БЕОГРАДУ, 135
ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ, 139
ВАСКРС У МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНА, 143
АРXAНГЕЛ ГАВРИЛО, 147
МАНАСТИР ЂУНИС, 151
ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА, 157
ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, 161
МAНАСТИР РАДОВАШНИЦА, 165
ЦРКВА СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА, 169
ВАВЕДЕЊЕ У МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНA, 175
МАНАСТИР КУВЕЖДИН, 179
МАНАСТИР ВОЈЛОВИЦА, 183
НА ПРАЗНИК АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА, 187
ПУТОВАЊЕ ПPEМA БОГОРОДИЧИНОМ ВРТУ, 195
СВЕТА ГОРА АТОНСКА, 199
Прва светогорска ноћ, 201
Друга светогорска ноћ , 204
Трећа светогорска ноћ, 205
Четврта светогорска ноћ 206
МОЈ ПУТ НА СВЕТУ ГОРУ, 209
ОВЧАРСКО - КАБЛАРСКИ МАНАСТИРИ, 221
МАНАСТИР СВЕТОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ, 225
МАНАСТИР СВЕТОГ НАУМА - ОХРИД, 229
СЕЛО ДУБОКА, 233
ДУХОВНИ И ВИРТУЕЛНИ СВЕТОВИ, 217
МАНАСТИР ВИТОВНИЦА, 241
МАНАСТИР КОПОРИН, 245
ВАСКРС У МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНА, 247
МАНАСТИР ГРГЕТЕГ, 249
ПРЕДСТАВЉАЊЕ МАНАСТИРА ЛЕПАВИНЕ У БЕОГРАДУ, 253
МАНАСТИР ТУМАН, 255
ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ, 259
МАНАСТИР СВЕТОГ АРХИЋАКОНА СТЕФАНА У СОМБОРУ, 263
МАНАСТИР KPУПA, 265
У СУСРЕТ ВАЉЕВСКОМ ПРОЛЕЋУ, 269
МАНАСТИР ПЕТКОВИЦА, 273
ЗЕМЉА ЖИВИХ, 277
СВЕТИЊЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА, 281
МАНАСТИР МИЉКОВО, 283
МАНАСТИР РАЈИНОВЛЦ, 289
ПОВРАТАК КУЋИ, 291
ПРАВОСЛАВНИ БЕОГРАД, 297

ПОГОВОР, 301
О аутору, 307
Садржај, 309

Детаљни подаци о књизи
Наслов: Сусрети са светим местима
Издавач: Самостални издавач - Ненад Бадовинац
Страна: 310
Повез: меки
Писмо: ћирилица
Формат: 14,5 x 20,5 cm
Година издања: 2013
ИСБН: 978-86-916479-0-2
4.40 €

Купци који су купили овај артикал,такође су купили и: