Hilandarski tamjan
iz bašte presvete Bogorodice

Tamjan je zastupljen ne samo u Hrišćanstvu, već u mnogim drugim religijama sveta. Kroz čitav Stari Zavet pominje se tamjan i njegovo prinošenje Bogu. Od Skinije pa do Pravednog Zaharije kome se tokom kađenja tamjanom javio arhangel Gavril najavivši mu rođenje sina, Jovana Krstitelja. Mudraci, prinoseći Bogomladencu birane darove, daruju mu i tamjan.

U pravoslavlju se koristi na svim bogosluženjima, kako u oltaru tako i van njega. Koristi se i u domovima hrišćana, ali i van domova, na ulicama, poljima i njivama tokom litija. Koristi se i na grobljima ne bi li nas svuda i na svakom mestu njegov miris vratio mislima ka Bogu.

U želji da prinesu Bogu još lepši kadioni miris, svetogorci su smislili recept za danas poznati svetogorski mirišljavi tamjan.

Izrada svetogorskog tamjana predstavlja mukotrpan posao. Pored jakih ruku koje će mesiti lepljivu smolu, proizvođač tamjana mora imati i zdrava pluća jer će sve vreme biti izložen jakim isparenjima eteričnih ulja. Ranije su tamjan na Svetoj Gori pravili samo kelioti jer su se njegovom prodajom izdržavali. Danas, pored keliota tamjan proizvodi i većina manastira bar za potrebe svojih knjižara.

Uljem određujemo aromu, miris tamjana. Kvalitet ove arome određuje cenu gotovog proizvoda. Jeftinije arome, zbog lošijeg kvaliteta, brzo izvetre te tamjan brzo gubi miris, ali zbog jeftine sirovine stvarate konkurentnu cenu. Pojedini proizvođači, van Svete Gore, razblažuju aromu vodom kako bi pojeftinili materija. Takav tamjan razlikujemo po tvrdoći zrna. Kvalitetan tamjan mora biti mek, poput plastelina, jer ulje stvori elastičnost. U onom tamjanu gde je dodata voda, ona brzo ispari i tamjan postane tvrd.

Obavezan sastojak je i talk tj. magnezijum, koji se koristi za razdvajanje smese, odnosno zrna, kako se ne bi lepila međusobno ili za ambalažu, kao ni za ruke tokom spravljanja.

Kutijica dimenzija 40mm x 55 mm x 14mm

Masa min. 16 gr
0.90 €

Kupci koji su kupili ovaj Artikal, takođe su kupili i: