Хиландарски тамјан
из баште пресвете Богородице

Тамјан је заступљен не само у Хришћанству, већ у многим другим религијама света. Кроз читав Стари Завет помиње се тамјан и његово приношење Богу. Од Скиније па до Праведног Захарије коме се током кађења тамјаном јавио архангел Гаврил најавивши му рођење сина, Јована Крститеља. Мудраци, приносећи Богомладенцу биране дарове, дарују му и тамјан.

У православљу се користи на свим богослужењима, како у олтару тако и ван њега. Користи се и у домовима хришћана, али и ван домова, на улицама, пољима и њивама током литија. Користи се и на гробљима не би ли нас свуда и на сваком месту његов мирис вратио мислима ка Богу.

У жељи да принесу Богу још лепши кадиони мирис, светогорци су смислили рецепт за данас познати светогорски миришљави тамјан.

Израда светогорског тамјана представља мукотрпан посао. Поред јаких руку које ће месити лепљиву смолу, произвођач тамјана мора имати и здрава плућа јер ће све време бити изложен јаким испарењима етеричних уља. Раније су тамјан на Светој Гори правили само келиоти јер су се његовом продајом издржавали. Данас, поред келиота тамјан производи и већина манастира бар за потребе својих књижара.

Уљем одређујемо арому, мирис тамјана. Квалитет ове ароме одређује цену готовог производа. Јефтиније ароме, због лошијег квалитета, брзо изветре те тамјан брзо губи мирис, али због јефтине сировине стварате конкурентну цену. Поједини произвођачи, ван Свете Горе, разблажују арому водом како би појефтинили материја. Такав тамјан разликујемо по тврдоћи зрна. Квалитетан тамјан мора бити мек, попут пластелина, јер уље створи еластичност. У оном тамјану где је додата вода, она брзо испари и тамјан постане тврд.

Обавезан састојак је и талк тј. магнезијум, који се користи за раздвајање смесе, односно зрна, како се не би лепила међусобно или за амбалажу, као ни за руке током справљања.

Кутијица димензија 40mm x 55 mm x 14mm

Маса мин. 16 гр
0.90 €

Купци који су купили овај артикал,такође су купили и: