Razgovori sa ravnogorcima, 3. Tom

Iz recenzije istoričara Aleksandra Dinčića:

Miloslav Samardžić trećom knjigom razgovora sa ravnogorcima nastavlja memoarsku priču o ljudima o kojima se za vreme komunizma nije smelo ni čuti. Ovom knjigom još više pojačava dinamiku događaja, uvođenjem novih i važnih svedoka ratne drame. Među njima se nalaze i tri visoka komandanta. Razgovore sa sledbenicima Dražine borbe trebalo je mnogo ranije voditi. Ako se ne zabeleži-nije se ni dogodilo. Autor je to odlično znao. To je prva i ujedno najveća istoriografska vrednost ove knjige, jer su svedočanstva sakupljana na vreme. Druga vrednost jeste da se priče svedoka i dostupna dokumentacija u potpunosti slažu. Treća vrednost biće da će se autoru još mnogi svedoci naknadno javiti. Knjiga „Razgovori sa ravnogorcima“ zapravo osvaja slobodu govora i zato je treba pročitati.

Tvrdi povez, veći format (B-5), 296 strana, bogato ilustrovano.

Iz recenzije višeg arhivskog savetnika penz. pukovnika mr Dragana Krsmanovića:


Savremena istoriografija pomerila je svoj fokus sa političke na društvenu istoriju. Istraživače i čitaoce ne interesuje samo delovanje najznačajnijih državnih organa, već i život “malog čoveka“, komandanata, rukovodioca, ali i običnih boraca. Tek u simbiozi ogoljenih činjenica zapisanih u dokumentima i emotivnih ljudskih priča iznetih iz sećanja, može se dočarati ne samo tok, već i atmosfera, motivi i duhovno stanje učesnika nekog istrorijskog događaja.
Ova knjiga pruža upravo tu kariku, koja obično nedostaje. Svetski rat u oku običnog čoveka sa svim predrasudama, nedoumicama i sumnjama. Tako smo upoznali sudbinu Srba u “zapadnim krajevima“, kako je zarobljen Keserović ili kako su mučeni uhvaćeni komandosi. Iskreno, bez ulepšavanja i prepakivanja, onako kako dolikuje Srbima, pravoslavcima, ravnogorcima…

$ 14.81