Flavijan, knjiga 5: Ispovest slučajnog saputnika: Scenario za film koji ne mora obavezno biti snimljen

Autor: protojerej Aleksandar Torik
Strana: 128
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 12 × 16.5 cm
Godina izdanja: 2016
ISBN: 978-86-89855-14-2

 

Prva epizoda

Zima je. Veče.
Kroz vrata porodilišta izađe muškarac četrdesetih godina, u raskopčanoj skupoj jakni, gologlav.Pripali cigaretu koja se slomi u njegovim rukama, zatim zapali drugu koja mu se ugasi, a on je baci i opsova. Neko vreme tako postoja u rasejanom stanju, pa odmahnu rukom i ode ka parkingu. Prođe kroz redove ne mogavši da pronađe svoj automobil, poče da psuje, zatim podiže uvis privezak ključeva i pritisnu dugme. Skup automobil u susednom redu zablica s upaljenim alarmom, muškarac mu priđe i oštrim pokretom otvori vrata, sede u njega i upali motor.

Krupan kadar prikaza njegovo lice koje je izbrijano, nervozno i mrzovoljno. Onda naglo jurnu sa parkinga, umalo udarivši u drugi automobil.

+++

Odlomak

- Eto, Vi ste mi rekli Mihail, da Vi i Vaša žena Sonja kojoj je očigledno ime Sofija? - upitno pogleda u njega koji ćuteći klimnu glavom, - Vi i Vaša žena Sofija nemate grehova. Zar ne?
- Ovaj... - Mihail neodlučno odgovori, - naravno, sve zavisi od toga šta su to gresi, po crkvenom...
- A šta je to greh, po Vama? Kako Vi to shvatate? - sveštenik se udobnije namesti u fotelji i pažljivo pogleda Mihaila, prstima premeštajući kuglice brojanice.
- Greh? Kako ja shvatam greh? - Mihail se malo zbuni. - Pa greh je ubiti nekoga, lagati, varati ženu je, valjda, takođe greh... Uglavnom, učiniti nekome nešto loše, koliko ja shvatam?
- Jednim delom je tako, no samo jednim delom, - otac Flavijan klimnu glavom, - pokušajte još nešto reći o tome.

- Greh je verovatno i narušavanje nekih zapovesti... - Mihail pogleda u sveštenika kao učenik u svoga učitelja kad očekuje pomoć, - ...pravila, crkvenih zakona...
- Sve su to samo neke od „opcija“. Sve što ste nabrojali su sporadične karakteristike, probajte iskazati suštinu. - Flavijan ljubazno pogleda u oči svoga sabesednika.
- Opcije? - ovaj se začudi. - Nisam vas razumeo, šta to znači samo sporadične karakteristike?
- Pa evo na primer ovaj telefon, - Flavijan podiže sa stola mobilni telefon, - on ima oblik, boju, dizajn, i sve su to drugostepene karakteristike, ili drugačije rečeno, u njegove tehničke mogućnosti ulazi digitron, lampica, fotoaparat, navigacija, igrice i ostale „opcije“. No, koja je njegova osnovna funkcija? Ona se sastoji u njegovom nazivu „telefon“, odnosno „tele“ što znači razdaljina i „fonija“ što znači zvuk, tj. prenošenje zvuka na daljinu.
- Eto, pa probajte u terminu „greh“ naći njegovo glavno svojstvo. ono što „greh“ i čini „grehom“! -Flavijan se dobrodušno osmehnu, gledajući zbunjenog Mihaila. - Oprostite što Vas ovako mučim, ali ovo je vrlo bitno. Shvatanje termina „greh“ je potrebno radi toga da bi se snašli u religioznom životu. U stvari, i reč „religija" je veoma važan termin. Da li znate šta on znači?
- Predajem se, oče Flavijan! - Mihail bespomoćno podiže ruke, - ne znam pravilno ni šta je to „greh“, ni šta je to „religija", a ni mozak mi ne radi jer sve misli mi se vraćaju na nevolju koja nas je snašla.

- Dobro! - sveštenik potvrdno klimnu glavom. — Ovako je i bolje da krenemo ispočetka. pošto smo se uverili da nemate ispravnu predstavu o ovim stvarima. Hajde da ostavimo sva nepravilna i iskrivljena mišljenja koja su se kod Vas formirala tokom čitavog Vašeg života, i da probamo da u Vašoj svesti sve religiozne termine od nule „potanko objasnimo".
- A da li je to stvarno neophodno? Zar se moj problem i bez toga ne može objasniti? - Mihail nestrpljivo i sa nepoverenjem pogleda oca Flavnjana.
- Ne može! - sveštenik odmahnu glavom. - Vaš problem je može se reći iz oblasti „algebre", a Vi još ne znate ni „aritmetiku" koja prethodi „algebri“. Ako shvatite osnovu uzajamnih odnosa čoveka sa Bogom, shvatićete i suštinu Vašeg problema, njegove razloge, i načine njegovog rešavanja. Slažete li se sa mnom?
- A šta mi drugo preostaje? - Mihail snuždeno obori glavu, tako potraja neko vreme, a onda ponovo podiže pogled ka svešteniku. - Objasnite mi baćuška, probaću da shvatim.
- Odlično! - Flavijan zadovoljno klimnu glavom, i malo se promeškolji u stolici ne bi li se udobnije namestio.

378,90 rsd

Kupci koji su kupili ovaj Artikal, takođe su kupili i: