Флавијан, књига 5: Исповест случајног сапутника: Сценарио за филм који не мора обавезно бити снимљен

Аутор: протојереј Александар Торик
Страна: 128
Повез: меки
Писмо: ћирилица
Формат: 12 × 16.5 cm
Година издања: 2016
ИСБН: 978-86-89855-14-2

 

Прва епизода

Зима је. Вече.
Кроз врата породилишта изађе мушкарац четрдесетих година, у раскопчаној скупој јакни, гологлав.Припали цигарету која се сломи у његовим рукама, затим запали другу која му се угаси, а он је баци и опсова. Неко време тако постоја у расејаном стању, па одмахну руком и оде ка паркингу. Прође кроз редове не могавши да пронађе свој аутомобил, поче да псује, затим подиже увис привезак кључева и притисну дугме. Скуп аутомобил у суседном реду заблица с упаљеним алармом, мушкарац му приђе и оштрим покретом отвори врата, седе у њега и упали мотор.

Крупан кадар приказа његово лице које је избријано, нервозно и мрзовољно. Онда нагло јурну са паркинга, умало ударивши у други аутомобил.

+++

Одломак

- Ето, Ви сте ми рекли Михаил, да Ви и Ваша жена Соња којој је очигледно име Софија? - упитно погледа у њега који ћутећи климну главом, - Ви и Ваша жена Софија немате грехова. Зар не?
- Овај... - Михаил неодлучно одговори, - наравно, све зависи од тога шта су то греси, по црквеном...
- А шта је то грех, по Вама? Како Ви то схватате? - свештеник се удобније намести у фотељи и пажљиво погледа Михаила, прстима премештајући куглице бројанице.
- Грех? Како ја схватам грех? - Михаил се мало збуни. - Па грех је убити некога, лагати, варати жену је, ваљда, такође грех... Углавном, учинити некоме нешто лоше, колико ја схватам?
- Једним делом је тако, но само једним делом, - отац Флавијан климну главом, - покушајте још нешто рећи о томе.

- Грех је вероватно и нарушавање неких заповести... - Михаил погледа у свештеника као ученик у свога учитеља кад очекује помоћ, - ...правила, црквених закона...
- Све су то само неке од „опција“. Све што сте набројали су спорадичне карактеристике, пробајте исказати суштину. - Флавијан љубазно погледа у очи свога сабеседника.
- Опције? - овај се зачуди. - Нисам вас разумео, шта то значи само спорадичне карактеристике?
- Па ево на пример овај телефон, - Флавијан подиже са стола мобилни телефон, - он има облик, боју, дизајн, и све су то другостепене карактеристике, или другачије речено, у његове техничке могућности улази дигитрон, лампица, фотоапарат, навигација, игрице и остале „опције“. Но, која је његова основна функција? Она се састоји у његовом називу „телефон“, односно „теле“ што значи раздаљина и „фонија“ што значи звук, тј. преношење звука на даљину.
- Ето, па пробајте у термину „грех“ наћи његово главно својство. оно што „грех“ и чини „грехом“! -Флавијан се добродушно осмехну, гледајући збуњеног Михаила. - Опростите што Вас овако мучим, али ово је врло битно. Схватање термина „грех“ је потребно ради тога да би се снашли у религиозном животу. У ствари, и реч „религија" је веома важан термин. Да ли знате шта он значи?
- Предајем се, оче Флавијан! - Михаил беспомоћно подиже руке, - не знам правилно ни шта је то „грех“, ни шта је то „религија", а ни мозак ми не ради јер све мисли ми се враћају на невољу која нас је снашла.

- Добро! - свештеник потврдно климну главом. — Овако је и боље да кренемо испочетка. пошто смо се уверили да немате исправну представу о овим стварима. Хајде да оставимо сва неправилна и искривљена мишљења која су се код Вас формирала током читавог Вашег живота, и да пробамо да у Вашој свести све религиозне термине од нуле „потанко објаснимо".
- А да ли је то стварно неопходно? Зар се мој проблем и без тога не може објаснити? - Михаил нестрпљиво и са неповерењем погледа оца Флавнјана.
- Не може! - свештеник одмахну главом. - Ваш проблем је може се рећи из области „алгебре", а Ви још не знате ни „аритметику" која претходи „алгебри“. Ако схватите основу узајамних односа човека са Богом, схватићете и суштину Вашег проблема, његове разлоге, и начине његовог решавања. Слажете ли се са мном?
- А шта ми друго преостаје? - Михаил снуждено обори главу, тако потраја неко време, а онда поново подиже поглед ка свештенику. - Објасните ми баћушка, пробаћу да схватим.
- Одлично! - Флавијан задовољно климну главом, и мало се промешкољи у столици не би ли се удобније наместио.

3.20 €

Купци који су купили овај артикал,такође су купили и: