Rusak


ODLOMAK

Probudivši se, Sergej zavrte glavom - opet isti san. I zbog čega od svih borbi kroz koje je morao da prođe, sve vreme sanja upravo ovaj san?

Verovatno je ipak bolje da ne spava danju, čak i posle besane noći zbog bola u leđima.

Osluškivao je. Kiša je rominjala kao i pre. Lake kapi sitne kiše uspavljujuće su kuckale po gornjem, nepromočivom delu šatora. Neli je tiho tonula u san, ponekad mrdajući ušima.

- No ipak! - pomisli Sergej. Čini se da će ova kiša padati sve do sutra. Riba najverovatnije više neće gristi, A i nema veze. - protegnuo je mišićave ruke u „teljnjaški“, izvukavši ih iz vreće za spavanje. - Ako
neće, neće! Poješću narezak sa hlebom. Ipak, život je lep. Još samo da nije ove patnje u kičmi...

U kičmi Sergeja, penzionisanog kapetana, izviđača specijalnih jedinica GRU-a koji je još u bolnici na bolničkim kolicima dobio pored ordena za hrabrost, izuzetno zvanje majora „za hrabrost ispoljenu u borbama sa nezakonitim oružanim formacijama u Čečenskoj Republici", nalazio se malecki, nazubljeni deo od granate koji se s vremena na vreme pomerao. Zbog toga je Sergej osećao utrnulost, skoro pa paralizu svoje leve noge.

Ukloniti geler sa „njegovog mesta prebivanja“ bilo je prema rečima lekara skoro nemoguće jer je postojala skoro stoprocentna verovatnoća da će se u toku operacije povrediti neki nerv, ili još nešto što Sergej nije zapamtio. A onda sledi garantovana paraliza obe noge, život u invalidskim kolicima s „patkom“, i ostali atributi invalidske „sreće“, o čemu je vojniku specijalnih jedinica bilo strašnije i da pomisli, nego o mogućnosti da ostane sa nožem protiv grupe naoružanih „dušmana".

- Vremenom taj geler može da promeni svoj položaj u tkivu i omogući operaciju, - saopštio mu je hirurg, izvadivši iz njegovog tela osamnaest drugih gelera. - Treba samo redovno snimati redgenom i pratiti dinamiku njegovog položaja u tkivu. Onda ćete zauvek zaboraviti na taj problem.

- A recite mi, - upitao je Sergej hirurga, - može li on zauvek da ostane u tom položaju, kao što je sad, ili da ga promeni tako da na kraju ostanem paralizovan?

Izdavač: Flavijan
Strana: 288
Povez: meki
Pismo: ćirilica
Format: 17 cm
Godina izdanja: 2017
ISBN: 978-86-89855-15-9
$ 4.01

Kupci koji su kupili ovaj Artikal, takođe su kupili i: